Създаване на морава

Преди засяване

Създаването на морава от семена не е сложно, но трябва да знаете няколко прости правила и най-важното - да положите малко труд. Независимо дали засявате нова или възстановявате стара морава, трябва да започнете с подготовката на площта.

Процедурата е сходна както за малки тревни площи в домашната градина, така и за по-големи тревни площи, например в паркове или други зони за отдих. За големи площи трябва да обмислите използването на професионално оборудване и по-голяма група работници. Ако подготвяте тревна площ в домашната си градина, всичко, от което се нуждаете, е лопата, гребло и малко ентусиазъм за работата, която ви предстои да извършите.

Подходящо време за създаване на морава от семена е средата на септември. В този период почвата е влажна и все още топла след летните горещини.

Подготовка на площта за засяване на тревата

Не забравяйте да почистите внимателно площта за бъдещата си морава. Отстранете всички камъни, корени на храсти и дървета и други предмети, заровени в почвата. Предизвикателната, но необходима част е отстраняването на многогодишните плевели. Не забравяйте да отстраните и техните корени.

Трябва да разрохкате почвата под бъдещата морава на дълбочина 15-30 см. След като отстраните нежеланите предмети и разрохкате почвата, внимателно изравнете площта, като обогатите почвата, ако е необходимо. В особено влажни райони ще е необходимо да смесите горния почвен слой с пясък. Ако районът е неплодороден, обмислете варианта да разпръснете смес от компост, торф и плодородна почва.

На теория площта вече е готова за засяване. Въпреки това, може би ще искате да изчакате със създаването на моравата до появата на плевелите, които със сигурност са се разпространили, когато сте ги отстранили механично от земята. Можете също така да използвате подходящи препарати за унищожаване на плевели.

Едва сега трябва да започнете засяването на тревата.

Каква трева да изберете за вашата морава?

Със сигурност се чудите какъв вид трева да засеете за вашата морава. Съществуват много различни смеси от тревни семена за различни цели. Когато избирате подходящата смес, най-важното нещо, което трябва да вземете предвид, е функцията на вашата морава.

Ако по нея ще се ходи често или ще се използва от децата като място за игра, трябва да изберете семена от силни, устойчиви на износване видове трева. Ако моравата трябва да бъде украшение за градината или парка, можете да изберете декоративен сорт.

Изборът на вида трева трябва да зависи от условията, като например излагането на слънце или свойствата на почвата.

Тревата трябва да се засява в облачен ден, когато почвата е влажна. Покрийте равномерно площта с 35-50 грама семена на квадратен метър.
Ако следвате тези инструкции, вашата морава със сигурност ще отговори на очакванията ви.

Тревата след зимата

Не бива да оставяте моравата си изложена на атмосферните условия след зимата. Ако искате да се насладите на красива зелена морава, трябва да следвате само няколко прости процедури.

Първо, обработете моравата с гребло, за да отстраните старата трева. Добра идея е да използвате така нареченото аериране на почвата. Най-лесният начин за това е да пробиете почвата на дълбочина от около 10 см с вила на еднакви интервали. Ако снегът е останал за дълго време в определени зони, разрохкайте почвата и засейте нова трева.

Започнете редовно косене на интервали от 7-10 дни около края на април и май. Също така не забравяйте да поливате тревата, за да предотвратите нейното изсъхване.

2024 © Агро Експорт-Импорт ООД